Borgen seizoen 2 (2011)
Genre TV
Film Release Datum 2011
Land Denemarken
Taal Deens
Speelduur 1200 min.
Medium DVD
Kleur Kleur
Rating 8.2
Acteurs
Sidse Babett Knudsen Birgitte Nyborg Christensen
Birgitte Hjort Sørensen Katrine Fønsmark
Johan Philip Asbæk Kasper Juul
Mikael Birkkjær Philip Christensen
Freja Riemann Laura Christensen
Emil Poulsen Magnus Christensen
Thomas Levin Ulrik Mørch
Søren Malling Torben Friis
Christoph Bastrup Journalist
Anders Juul Simon Bech
Medewerkers
Verhaal
A political drama about a prime minister's rise to power, and how power changes a prime minister.
Episodes
Disc 1:
1 89.000 kinderen
Premier Birgitte Nyborg brengt een bezoek aan de Deense troepen in Afghanistan. Tijdens haar korte verblijf worden vijf soldaten in een hinderlaag gedood door de Taliban. Eenmaal terug in Denemarken blijkt het parlement - en Birgitte zelf - verscheurd over een mogelijke terugtrekking van het leger uit Afghanistan. Phillip wil dat Birgitte de echtscheidingspapieren ondertekent. Journaliste Katrine werkt nu voor het dagblad Ekspres, dat gerund wordt door Laugesen. Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen in Afghanistan moet Katrine in opdracht van haar hoofdredacteur een artikel schrijven waarin Nyborg in een slecht daglicht wordt gesteld. Katrine wil een andere invalshoek en zoekt contact met de vader van een overleden soldaat.
2 In Brussel hoort niemand je schreeuwen
Birgitte Nyborg moet een geschikte kandidaat aandragen voor een invloedrijke commissarispost bij de Europese Unie. De keuze gaat tussen haar voormalige mentor Bent Sejrø en opkomend partijgenoot Jacob Kruse. Nyborg geeft de voorkeur aan Kruse, maar spindoctor Kasper ziet Sejrø liever naar Brussel vertrekken. Ondertussen wil de meeregerende Arbeiderspartij een eigen kandidaat naar voren schuiven voor de post. Katrine en Hanne proberen de geheime beslommeringen rond de kandidatuur op de voet te volgen, maar premier Nyborg laat zo weinig mogelijk los.
3 De laatste arbeider
Om de Deense welvaartsstaat te bewaren wil premier Birgitte Nyborg de VUT afbouwen. Hierin stuit ze op verzet van Bjørn Marrot, de leider van de meeregerende Arbeiderspartij. Door een interne machtsstrijd binnen zijn partij komt de positie van Marrot zelf onder druk te staan. Phillip vertelt Birgitte dat hij een nieuwe vriendin heeft. Spindoctor Kasper worstelt met zijn gevoelens voor Katrine, hoewel hij net is ingetrokken bij Lotte.
Disc 2:
4 Klaar voor de strijd
Nu Troels Höxenhaven verkozen is tot de nieuwe leider van de Arbeiderspartij, maakt premier Birgitte Nyborg zich klaar voor een nieuwe machtsstrijd. Als er een Deens vrachtschip voor de Somalische kust gekaapt wordt door piraten, willen beide politici deze kwestie voor de pers naar zich toe te trekken. Birgitte ontmoet Phillips vriendin Cecilie. Na hun onenightstand heeft Kasper nog meer moeite met zijn gevoelens voor Katrine. Een schandaal rond Höxenhaven broeit wanneer foto's bij de Ekspres opduiken van een affaire tussen de stiekem homoseksuele politicus en een jonge man. Katrine vermoedt dat er opzet in het spel is.
5 Plant een boom
Premier Birgitte Nyborg wil een brede steun van het parlement om haar grote hervormingsplannen erdoor te drukken. Om de rechtse oppositiepartijen tegemoet te komen sluit ze een compromis in het milieubeleid. Dit leidt tot protest van Brigittes coalitiepartner Amir Diwan, de partijleider van de Groenen. Ze besluit hem via de pers onder druk te zetten. Thuis heeft Birgitte te kampen met opstandig gedrag van haar tienerdochter Laura. Door zijn liefde voor Katrine en zijn werk kan Kasper zich emotioneel niet binden aan Lotte. Na haar ontslag bij het dagblad Ekspres is Katrine op zoek naar een nieuwe baan. Ze gaat op een sollicitatiegesprek bij voormalig premier Lars Hesselboe, die haar een baan aanbiedt als perschef van de Liberalen.
6 Zij en wij
Tijdens een bezoek aan zijn ouderlijk huis wordt Kasper geconfronteerd met het seksuele misbruik uit zijn jeugd. Dit trauma speelt hem parten wanneer Svend Åge Saltum, de leider van de rechts-populistische Vrijheidspartij, van de regering eist dat de strafrechtelijke meerderjarigheid in Denemarken verlaagd wordt van veertien naar twaalf jaar. Nyborgs minderheidsregering komt verder in het gedrang als Svend Åge wordt aangevallen door een dertienjarige allochtone jongen en de partijleider dit vervolgens uitbuit in de pers. Ondertussen twijfelt Birgitte of haar dochter Laura voor haar angstaanvallen behandeld zou moeten worden met antidepressiva. Katrine gaat weer aan de slag als tv-nieuwslezeres bij haar oude werkgever TV1.
Disc 3:
7 Verlies je binnen, win dan buiten (deel 1)
De zeer machtige grootindustrieel Joachim Crohne brengt een onofficieel bezoek aan premier Birgitte Nyborg. Hij vraagt of zij wil bemiddelen bij een oorlog in het Afrikaanse land Kharun tussen het islamitische Noorden en het christelijke Zuiden. Hoewel Crohnes motieven economisch zijn, ziet Birgitte politieke voordelen in een vredesbemiddeling. In het geheim probeert zij beide partijen te benaderen. Via een freelancer komt Katrine erachter dat Crohne een afspraak had in het regeringsgebouw. Laura wil stoppen met het slikken van antidepressiva, maar Birgitte is hierop tegen.
8 Verlies je binnen, win dan buiten (deel 2)
De presidenten van Noord- en Zuid-Kharun zijn in Kopenhagen voor de vredesbesprekingen. Voordat de onderhandelingen beginnen, trekt de Noord-Kharunese president zich abrupt terug als blijkt dat zijn leger door Zuid-Kharun is aangevallen. Wanneer China ook nog op het punt staat om oorlogsmaterieel te leveren aan Noord-Kharun, is het voor premier Birgitte Nyborg bijna onmogelijk om beide partijen weer rond de tafel te krijgen. Katrine en Hanne komen op het spoor van belastende foto's, waarop Niels Mikkelsen getuige is van etnische zuiveringen die uitgevoerd zijn door Noord-Kharun. Ondertussen weigert Laura stiekem haar antidepressiva te slikken. Ze zet haar broertje Magnus onder druk om niets daarover te zeggen tegen hun moeder Birgitte.
Disc 4:
9 Rust in het privéleven
Premier Birgitte Nyborg wil hervormingen in de zorgsector bewerkstelligen en een einde maken aan de privatisering van de gezondheidszorg. Haar dochter Laura moet in langdurige therapie voor haar depressie en angstaanvallen. Door de lange wachtlijsten in de publieke zorg besluiten Birgitte en haar ex-man Phillip om hun dochter te laten opnemen in een psychiatrische privékliniek. Wanneer de media hier lucht van krijgt, komen Birgitte en haar hervormingsplannen onder vuur te liggen. Tegelijkertijd lijdt Laura's behandeling onder de hevige aandacht van de pers. Katrine en Kasper besluiten hun werkgevers in te lichten over hun liefdesrelatie.
10 Een zwaarwichtige mededeling
Birgitte Nyborg heeft verlof genomen om haar depressieve dochter Laura te steunen. Hans Christian Thorsen, de leider van de Arbeiderspartij, neemt haar taken waar als premier. Tijdens haar verlof wordt Birgittes afwezigheid publiekelijk aan de kaak gesteld door de politieke partijen. Zelfs haar vrouw-zijn staat ter discussie als een mogelijk struikelblok voor haar premierschap. Een wig lijkt zich te vormen tussen Kasper en Katrine wanneer het onderwerp kinderen ter sprake komt. Door zijn jeugdtrauma wil Kasper absoluut geen vader worden, maar Katrine houdt liever haar opties open. Door het samenzijn met zijn kinderen en ex-vrouw Birgitte komt de nieuwe relatie van Phillip onder druk te staan.
Persoonlijke Gegevens
Mijn Waardering 0
Index 5501
Verzamel Status In Verzameling
Aanschafdatum 5-10-2012
Koppelingen IMDB
Editie gegevens
Regio Region 2
Scherm Verhouding PAL 16:9
Ondertitels Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 5.1
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal 4