Bron/Broen seizoen 1 (2011)
Genre TV
Film Release Datum 2011
Land Zweden
Taal Zweeds
Speelduur 600 min.
Medium DVD
Kleur Kleur
Rating 8.3
Acteurs
Sofia Helin Saga Norén
Kim Bodnia Martin Rohde
Dag Malmberg Hans Petterson
Puk Scharbau Mette Rohde
Emil Birk Hartmann August Rohde
Rafael Pettersson John
Anette Lindbäck Gry
Said Legue Navid
Kristina Brändén Anne
Sarah Boberg Lillian
Medewerkers
Verhaal
Op de Öresundsbrug, die Denemarken en Zweden verbindt, vindt men een lijk van een vrouw. Ze is zo geplaatst dat de bovenste helft in Zweden ligt en de onderste helft in Denemarken. Dus moeten Saga Norén (Sofia Helin) van de politie in Malmö en Martin Rohde (Kim Bodnia) uit Denemarken gaan samenwerken. Saga neemt het heft in handen en samen met haar team en met Martin wordt het onderzoek gestart. De dader laat al snel van zich horen via de ambitieuze journalist Daniel Ferbé (Christian Hillborg) en deze moord blijkt het begin van een aantal aanslagen waarbij de dader de aandacht wil vragen voor vijf belangrijke maatschappelijke problemen. Ondertussen leren Martin en Saga elkaar beter kennen en ontstaat er een goede, zij het ietwat vreemde, samenwerking.
The Bridge is een Zweeds/Deense politieserie met als originele titel Bron|Broen.
Schrijvers Hans Rosenfeldt, Björn Stein en Måns Mårlind kwamen op het idee voor deze serie. Rosenfeldt heeft het grootste gedeelte van het verhaal geschreven en de ervaren Nikolaj Scherfig (Unit 1) heeft de scenario’s voor elke aflevering geschreven. Charlotte Sieling, bekend van The Killing, is hoofd regie, maar Henrik Georgsson en Lisa Siwe hebben ook een aantal afleveringen geregisseerd. De serie bestaat uit 10 afleveringen van een uur waarbij we dus beginnen met de moord op de Öresundsbrug, vandaar de titel, maar die excelleert tot we uiteindelijk na 10 afleveringen weten wie de dader(s) is/zijn en zijn/haar/hun motieven. Elke aflevering breidt het verhaal uit, er worden nieuwe personages geïntroduceerd die allemaal hun rol zullen spelen in het verhaal. Soms is dat in een aflevering duidelijk, soms moet je ook geduld hebben en wordt het nut of de functie van die persoon of gebeurtenis pas later duidelijk. Feit is dat er dus een enorme hoeveelheid lijntjes worden uitgezet, dus je moet er zeker in het begin wel een beetje bij blijven om het te kunnen blijven volgen. Gelukkig wordt elke aflevering vooraf gegaan door een korte samenvatting van de aflevering(en) ervoor.
Met Millennium werd de Scandinavische thriller op de kaart gezet. Al begon het natuurlijk al eerder met Beck, de politie-inspecteur uit Stockholm, waarover Maj Sjöwall en Per Wahlöö hebben geschreven en die later verfilmd zijn. Maar recent was het de kaskraker Millennium, waarna The Killing volgde en nu dan The Bridge. En ze kunnen er wat van daar in het noorden. Deze serie is enorm spannend, prachtig gefilmd met camerawerk van Jörgen Johansson, Olof Johnson en Ari Willey. En met schitterende overzichtsplaatjes op Malmö, Kopenhagen en de Öresundsbrug.
De Zweedse, ietwat wereldvreemde, politie-inspecteur Saga Norén, wordt prachtig gespeeld door Sofia Helin. Haar personage wordt op internetfora uitgebreid besproken omdat ze ietwat wereldvreemd is, met een sterk waarheidsbesef. Zo weet ze niet om te gaan met een leugentje om bestwil en alles wat ze zegt moet waar zijn. Dat leidt soms tot grappige, maar soms ook erg pijnlijke situaties. Gedurende de serie leert ze wel het verschil tussen een leugen en een leugentje om bestwil. Haar verandering en wil tot groei is aandoenlijk en maakt haar steeds sympathieker. Andersom is het met Martin Rohde, gespeeld door de in Denemarken erg bekende acteur Kim Bodnia. Hij is in het begin het meest sympathieke personage, maar al snel zie je zijn tekortkomingen en blijkt hij, gelukkig, ook maar een mens. Al hebben zijn onhebbelijkheden nog wel eens ergere consequenties dan je zou verwachten. De overige acteerprestaties zijn allemaal van hoog niveau. Zowel van volwassenen als kinderen, maar om niet te veel van het verhaal te verklappen is het beter daar niet verder op in te gaan. Er worden in deze serie wel alle mogelijke problemen behandeld: van misbruik tot verraad, mishandeling, verwaarlozing, vriendjespolitiek, machtsmisbruik, vreemdgaan, het kan niet op. Er wordt geen vrolijk beeld van de maatschappij geschetst en als je de rauwheid van de onderwerpen zo eens de revue laat passeren is het bijna verbazingwekkend dat we ogenschijnlijk nog zo geciviliseerd met elkaar omgaan. Maar dat is een ander verhaal. Over The Bridge kan ik maar een ding zeggen wat minder positief is en dat is dat na 10 afleveringen niet alle lijntjes even helder en duidelijk worden uitgelegd en afgerond en dat sommige personages misschien een beetje dik worden aangezet. Maar het stoort geenszins: de serie is spannend, goed geacteerd, prachtig gefilmd en heeft prachtige filmmuziek van Patrik Andrén, Uno Helmersson en Johan Söderkvist. En met werkelijk een schitterend openingslied Hollowtalk gezongen door Choir of Young Believers. Al met al is dit een serie die je als liefhebber van politieseries/thrillers absoluut moet aanschaffen om hem minimaal twee keer te gaan zien.
Persoonlijke Gegevens
Mijn Waardering 0
Index 5368
Verzamel Status In Verzameling
Aanschafdatum 5-10-2012
Koppelingen IMDB
Editie gegevens
Regio Region 2
Scherm Verhouding PAL 16:9
Ondertitels Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 5.1
Lagen Enkelzijdig, Dubbellaags
Aantal 5