Borgen seizoen 1 (2010)
Genre TV
Film Release Datum 2010
Land Denemarken
Taal Deens
Speelduur 1200 min.
Medium DVD
Kleur Kleur
Rating 8.2
Acteurs
Sidse Babett Knudsen Birgitte Nyborg Christensen
Birgitte Hjort Sørensen Katrine Fønsmark
Johan Philip Asbæk Kasper Juul
Mikael Birkkjær Philip Christensen
Freja Riemann Laura Christensen
Emil Poulsen Magnus Christensen
Thomas Levin Ulrik Mørch
Søren Malling Torben Friis
Christoph Bastrup Journalist
Anders Juul Simon Bech
Medewerkers
Verhaal
Thrillerserie waarin de carrière van de eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt beïnvloed door politieke intriges, spindoctors en de media

De idealistische politiek leider Birgitte Nyborg wordt onverwachts verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze komt er al snel achter dat haar nieuw verworven rechten en plichten hun tol eisen van haar privéleven en haar dierbaren. De carrière van Birgitte staat plotseling in dienst van machtswellust, concurrentie en politieke intriges. Ze krijgt te maken met spindoctors, zoals de opportunistische Kasper Juul, en de hongerige media, met name de mooie en ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark.
Episodes
Disc 1:
1 De deugd in het midden
Enkele dagen voor de verkiezingen worden gehouden in Denemarken, barst een kredietkaartschandaal los dat de minister-president zijn kop dreigt te kosten. De middenpartij van de idealistische Birgitte Nyborg profiteert hier electoraal het meeste van. Ondertussen moet de ambitieuze journaliste Katrine Fonsmark de onverwachte dood van haar minnaar verwerken.
2 Tel tot 90
Na een overweldigende verkiezingsuitslag zijn alle ogen in de Deense politiek gericht op de partij van Birgitte Nyborg. Hoe kan de idealistische politica daarvan profiteren en het meeste uit de onderhandelingen te halen zonder haar integriteit op het spel te zetten?
3 De kunst van het mogelijke
Enkele maanden nadat de idealistische politica Birgitte Nyborg is verkozen tot minister-president van Denemarken, krijgt ze te maken met haar eerste politieke crisis. Tegelijkertijd wordt de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark geconfronteerd met een onverwachte zwangerschap.
Disc 2:
4 Honderd dagen
Een ongeautoriseerd gevangenentransport in Groenland zet het land in rep en roer. De Deense minister-president Birgitte Nyborg moet het vertrouwen in haar regering zien te bevestigen en tegelijkertijd op eieren lopen bij de premier van Groenland.
5 Mannen die van vrouwen houden
Een van de stokpaardjes van de nieuwe regering van Birgitte Nyborg is het zorgen voor gelijke rechten van vrouwen in het zakenleven. Het wetsvoorstel om de aanwezigheid van een vrouw in een Raad van Bestuur te verplichten, komt onder vuur te staan van de media en de machtigste zakenman van het land. Bovendien gooit het persoonlijke verleden van de minister die het plan voorstelt, roet in het eten.
6 Staatsbezoek
Denemarken krijgt bezoek van een politiek leider uit het Oostblok. Hij eist van de Deense premier Birgitte Nyborg dat een prominente politieke activist die in haar land verblijft gearresteerd wordt. Hierdoor wordt Nyborg gedwongen een keuze te maken tussen een economisch miljardencontract en haar persoonlijke integriteit.
Disc 3:
7 Horen, zien en zwijgen
Wanneer bij een linkse partij illegale afluisterapparatuur wordt ontdekt, laait het debat rondom politieke surveillance op. Dit zet de vriendschap tussen minster-president Birgitte Nyborg en de woordvoerster van de partij onder druk. Bovendien komt het vertrouwen van Nyborg in haar eigen minister van Justitie op het spel te staan.
8 Komkommertijd
Minister-president Birgitte Nyborg grijpt het zomerreces aan om de band met haar gezin weer aan te halen. Dit wordt echter verhinderd door de publicatie van een onthullend boek van een voormalige politieke tegenstander. De inhoud wordt vooral gevreesd door spindoctor Kasper Juul, die tevens gekweld wordt door persoonlijke problemen.
Disc 4:
9 Verdeel en heers
Na beschuldigingen van corruptie worden de militaire uitgaven van Denemarken onder de loep gelegd. Dit heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor minister-president Birgitte Nyborg, maar vooral voor haar echtgenoot, die net een nieuwe baan heeft aangenomen.
10 Eerste dinsdag van oktober
Een jaar nadat Birgitte Nyborg is verkozen tot minister-president van Denemarken, kampt ze met lage waarderingscijfers over haar beleid. Het onderlinge vertrouwen in haar kabinet is ver te zoeken en bovendien staat haar huwelijk op springen. Wat kan er nog gered worden in de voorbereidingen op een nieuw jaar in het Deense parlement?
Persoonlijke Gegevens
Mijn Waardering 0
Index 5497
Verzamel Status In Verzameling
Aanschafdatum 5-10-2012
Koppelingen IMDB
Editie gegevens
Regio Region 2
Scherm Verhouding PAL 16:9
Ondertitels Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 5.1
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal 4