Dekalog (1989)
Genre TV
Film Release Datum 1989
Land Polen
Taal Pools
Speelduur 561 min.
Medium DVD
Kleur Kleur
Rating 9.3
Acteurs
Henryk Baranowski Krzysztof
Wojciech Klata Pawel
Maja Komorowska Irena
Artur Barcis Man in the Sheepskin / ...
Maria Gladkowska Girl
Ewa Kania Ewa Jezierska
Aleksandra Kisielewska Woman
Aleksandra Majsiuk Ola
Magda Sroga-Mikolajczyk Journalist
Anna Smal-Romanska
Medewerkers
Regisseur Krzysztof Kieslowski
Schrijver Krzysztof Kieslowski
Producent Ryszard Chutkowski
Verhaal
Voor TV gemaakte serie van 10 episodes elk gebaseerd op een van de 10 geboden. Meesterwerk van Kieslowski.
Dekalog 01: Jeden 53 minuten
De 10 jaar oude Pawel en zijn vader Krzysztof zijn allebei in de ban van hun allernieuwste home-computer terwijl Pawels tante zich zorgen maakt dat hun spirituele educatie eronder lijdt. Maar Pawel houdt van het leven en ook van zijn vaders nieuwste kerstgeschenk, een paar schaatsen. De computer heeft berekend dat het nu veilig is om over het bevroren meer te schaatsen.
Dekalog 02: dwa 57 minuten
Een wat oudere dokter wordt benaderd door vrouw met aan gecompliceerd verzoek. Haar man is zwaar ziek en kan sterven en zij is zwanger van iemand anders. Als haar man sterft wil ze het kind houden. Maar niet als hij overleeft. De dokter zit met dit verzoek in zijn maag. Zijn antwoord heeft invloed over het leven en dood van mensen. Mag hij voor god spelen ?
Dekalog 03: Trzy 56 minuten
Op Kerstavond wanneer alle gezinnen samen willen zijn, probeert Ewa haar voormalige vriend Janusz, ervan te overtuigen bij haar te zijn in plaats van bij zijn huidige gezin.
Dekalog 04: Cztery 55 minuten
Jonge Anka en haar vader wonen samen sinds de dood van haar moeder en zijn meer intieme vrienden dan dochter en vader. Op een dag ontdekt Anka een brief van haar moeder. Door de inhoud van deze brief gaat ze nadenken over haar relatie met haar vader... als dat maar haar vader is?
Dekalog 05: Piec 57 minuten
Rond een flatgebouw in een troosteloze wijk van Warshaw is een taxichauffeur werkzaam, die 1 van de bewoners bijzonder irriteert. De bewoner laat hem naar een afgelegen plaats rijden waar hij de chauffeur vermoordt. Hij wordt ter dood veroordeeld en een advocaat die net voor zijn bar-examen is geslaagd, praat nog even met hem.
Dekalog 06: Szesc 58 minuten
In een flatgebouw in een troosteloze buitenwijk van Warschau begluurt hij met een verrekijker zijn overbuurvrouw maar dat is hem niet genoeg. Hij lokt haar ook naar het postkantoor waar hij werkt en gaat de melk bij haar bezorgen. Dan verzamelt hij zijn moed om haar zijn liefde te verklaren hetgeen hem fataal wordt.
Dekalog 07: Siedem 55 minuten
Hier gaat het om de diefstal van een kind door haar echte moeder. Vervolgens is het voor haar emotioneel onmogelijk, om de verantwoordelijkheid te dragen, terwijl het stabiele en liefdevolle gezinnetje die het kind opvoedde zich ernstig zorgen maken.
Dekalog 08: Osiem 55 minuten
Een Pools Amerikaans wetenschapster bezoekt Warschau en bezoekt een lezing over ethiek. Daarna benadert ze Zofia, die de lezing heeft voorgedragen. Ze vertelt dat ze het kleine joodse meisje is die Zofia geweigerd heeft om te schuilen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar Zofia heeft een hele goede reden voor haar zogenaamde lafheid van toen.
Dekalog 09: Dziewiec 58 minuten
Nadat impotentie bij Roman is vastgesteld, dringt hij bij zijn vrouw Hanka aan een liefhebber te nemen. Met tegenzin voldoet ze hier aan. Roman wordt, in tegenstelling tot zijn eerdere woorden, ziekelijk jaloers. Hij bespioneert haar en komt erachter dat ze een affaire heeft. Hij belooft zichzelf om te brengen, niet wetende dat Hanka deze affaire aan het afbreken is...
Dekalog 10: Dziesiec 57 minuten
Twee broers erven de kapitale postzegelverzameling van hun vader. Ze willen de verzameling verkopen. Maar het bedrag te ontvangen wat ze gedacht hadden is onmogelijk.
Persoonlijke Gegevens
Mijn Waardering 0
Index 5444
Verzamel Status In Verzameling
Aanschafdatum 15-9-2006
Koppelingen IMDB
Editie gegevens
Scherm Verhouding PAL 4:3
Ondertitels Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 2.0
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal 6
Opmerkingen