Godfried Bomans (2006)
Genre Documentaire
Film Release Datum 2006
Land Nederland
Taal Engels
Speelduur 870 min.
Medium DVD
Kleur Kleur
Acteurs
Medewerkers
Verhaal
Op 8 november werd in het Letterkundig Museum te Den Haag het eerste exemplaar van de 4-dvd-box van Godfried Bomans in het bijzijn van de familie van Godfried Bomans overhandigd door toekomstig biograaf van Bomans Gé Vaartjes aan oud-premier Mr. Dries van Agt. Tijdens deze gelegenheid werd ook de pijp, die ooit toebehoorde aan Godfried Bomans, namens de erven Bomans overhandigd aan de directeur van het Letterkundig Museum, de heer Anton Korteweg.

Inleiding
De wereld leek even stil te staan toen vlak voor Kerst 1971 bekendgemaakt werd dat de schrijver Godfried Bomans plotseling was overleden. Velen van ons zullen zich dit moment nog herinneren. Wat was de reden dat het overlijden van een schrijver zo’n schokeffect teweeg kon brengen? Dat moet toch vooral gezocht worden in zijn indrukwekkende radio- en televisie-optredens. De opnamen van Bomans, nu verschenen in de 4-DVD-box ‘Godfried Bomans’ met een gezamenlijke speelduur van 14½ uur en uitgebracht door Music Products, geven een boeiend en nog steeds actueel beeld van deze veelzijdige persoonlijkheid.
De dvd’s zijn in chronologische volgorde op thema samengesteld en worden ingeleid door Reinier Bulder die in het theater op voortreffelijke wijze gestalte gaf aan de onvergetelijke Godfried Bomans (‘Godfried Bomans, een opgewekt mens’, 2002 – 2004). Het eerste exemplaar van deze box is vandaag tijdens een feestelijke presentatie door Gé Vaartjes, toekomstig biograaf van Bomans, overhandigd aan Bomans-fan bij uitstek, oud-premier Mr. Dries van Agt.

DVD 1
De veelzijdige Bomans is de titel van de eerste DVD, waarin Godfried Bomans vertelt over zijn jeugd en leven in Haarlem. Met unieke beelden, gemaakt op de verjaardag van Lodewijk van Deyssel (waarschijnlijk 1947), een bezoek aan Bomans’ werkkamer (1956), de oprichting van Teisterbant (1961), zijn letterlijk spraakmakende optredens in ‘Hou je aan je woord’ in de beginjaren ’60, de uitreiking van de Edisons aan onder meer Wim Sonneveld en Marlene Dietrich (1963), interviews met Mies Bouwman in 1962 en 1966 en Bomans als Sinterklaas (1967).

DVD 2
Met Bomans de wereld rond bestaat voor een deel uit de programma’s die hij maakte voor de NCRV en waarin hij onder meer Mexico, Australië, Israël, Hongkong en Bangkok bezoekt en op de maiden flight van de KLM naar Tokio meevliegt. Hij interviewt Nederlandse emigranten en vertelt vele humoristische verhalen.

DVD 3
Bomans en religie gaat over de zoektocht naar het geloof. Hij brengt problemen ter sprake binnen het Rijke Roomse leven, gaat naar het Beloofde Land en bezoekt de plaatsen waar Christus is geweest. Verder het complete programma ‘Stroomt er nog water in Rome?’ en de alom gewaardeerde documentaire ‘Bomans in Triplo’, waarin hij zijn broer Arnold en zus Wally in het klooster opzoekt en met hen filosofeert over het leven als kloosterling.

DVD 4
Bomans in gesprek omvat de laatste levensjaren van Bomans. Hij vertelt over personen als Charles Dickens en Kees Verwey. Het televisieprogramma ‘Bomans In Gesprek’ toont interviews met Johnny Kraaykamp Sr., Pater van Kilsdonk en schaakgrootmeester Jan Hein Donner. Ook zijn legendarische zoektocht naar spoken is op deze dvd vastgelegd middels het programma ‘Tussen hemel en aarde’. Verder zijn er beelden, inclusief unieke amateuropnamen, van zijn verblijf op Schiermonnikoog en zijn hachelijk avontuur op Rottumerplaat waar hij ten slotte in gesprek ging met zichzelf.
Persoonlijke Gegevens
Mijn Waardering 0
Index 5273
Verzamel Status In Verzameling
Aanschafdatum 21-9-2006
Editie gegevens
Release Datum 2006
Scherm Verhouding PAL 4:3
Ondertitels Geen
Geluidssporen Dolby Digital 2.0
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal 4
Opmerkingen